Skip to content

Romolen heempark

Een klein maar fraai parkje dat in Haarlem-Schalkwijk verscholen ligt achter de Europaweg aan de rechterkant vanaf het winkelcentrum, richting de Heemsteedse brug.

Dit park is in 1983 ontworpen en aangelegd door landschapsarchitecte Nora van der Wal in opdracht van de gemeente Haarlem.

Bewoners van Schalkwijk die destijds hebben geholpen bij het inrichten, komen nog regelmatig een wandeling maken.

De Schoffelbrug en Harkbrug verbinden het eiland met het vaste land van het Romolen park.

Het is altijd boeiend om vanaf de bruggen naar het water in de poel te kijken.

De prachtige lelies bij de Schoffelbrug zijn het aanzien zeker waard!

Vanaf de Harkbrug is het prachtig uitkijken op het wilgeschip dat in de Europavaart ligt.

Altijd leuk om te zien hoe meerkoeten daar hun nest op bouwen en hun eieren uitbroeden.

Spadebrug

De Spadebrug zorgt voor een betere ontsluiting naar de Europawijk.Tijdens deze opening werden de belangstellenden er op gewezen dat veel bewoners nu zó het heempark in kunnen lopen.

Zeker de ouderen uit de Europawijk maken er gretig gebruik van.

Hier ziet u een bewoonster van de Europawijk met wethouder Jan Nieuwenburg op de rug gezien (en boven) tijdens de feestelijke opening.

Bewoners zijn in grote getale afgekomen op de feestelijke opening van de Spadebrug. Het park heeft in zijn geheel een metamorfose ondergaan.

De paden zijn opnieuw geasfalteerd ende beschoeiing is ook vernieuwd. Het bosgedeelte heeft basaltblokken op de hellingen gekregen tegen de erosie zodat deze grond niet, na iedere regenbui, op het pad terecht zou komen.

Ook de sterk verweerde toegangshekken zijn vernieuwd en geeft het park een frisse uitstraling.

Historie

Het park had een slechte reputatie, kreeg het predicaat: smerig, onveilig en absoluut ontoegankelijk park. Vanuit de wijkraad Europawijk is er een initiatief genomen om bewoners uit de wijk bij dit park te betrekken.
Anneke Koper van het KNNV en wijkraadsleden Marijke Smit, Majoes Nuyens en Cor Griffioen hebben dit vanuit de Europawijk georganiseerd. Ook vanuit omliggende wijken binnen Schalkwijk hebben bewoners zich aangemeld.

Door hard werken werd de scepsis van de gemeente haarlem weggewerkt en kreeg de werkgroep volledige steun om het park weer in oude glorie te herstellen.ooit met 4 personen begonnen, bestaat de werkgroep nu uit 13 vrijwilligers die het park wekeleijks met veel plezier onderhouden

De snipperpaden die aan de asfaltpaden grenzen, werden regelmatig schoongehouden door het gras in de snipper- paden weg te schoffelen. Op de foto’s hieronder is te zien hoe een pad een betere uitstraling krijgt als deze paden goed worden onderhouden.

De Werkgroep

Aanvankelijk bestonden de werkzaamheden uit het schoon, heel en veilig maken van het park. Nu is het belangrijk om Bramen en Brandnetels en Fluitekruid terug te dringen en andere soorten te planten om meer diversiteit te krijgen.

Daarnaast zorgen wij dat alle banken in het park schoon en toegankelijk zijn, zwerfvuil wordt opgeruimd en het de paden netjes blijven en overhangende takken worden gesnoeid.

Het informatiebord bij de Schoffelbrug wordt regelmatig voorzien van artikelen over de seizoenen in het park.

Ook vanuit de poel wordt er hard gewerkt. Riet groeit nu eenmaal snel aan. Een behoorlijke klus waar we dan ook met de hele werkgroep onze handen vol aan hebben. Heeft u bij het zien van de getoonde informatie en beelden ook zin om mee te doen! Neem dan contact op met de wijkraad. Voor overige vragen over het park, kom gerust langs!

Wij zijn herkenbaar aan onze lichtgroene shirts en blauwe bodywarmers met het logo” Er bloeit iets mooi tussen Spaarne, park en stad”.

Telefoonnummer: 06 – 34 03 57 12
E-mail: heempark@wijkraadeuropawijk.meodemo.nl

De werkgroep is iedere woensdag in het park aan het werk van 13.00 tot 16.00.

In de maanden juli en augustus werken we van 9.00 tot 12.30.

We werken meestal in groepjes en informeren elkaar tijdens de pauze waar nog eventueel nog hulp nodig is.

Voor workshops of vragen over de natuur hebben wij contact met het Natuur-Informatie Centrum aan de Boerhaavelaan in schalkwijk.

Nieuwe opslagplaats materialen

Al ons gereedschap heeft jaren lang kosteloos opgeslagen gelegen in een garage van Pré Wonen. aangezien deze toch wel een paar honderd meter van het park lag, moesten de vrijwilligers met al het gereedschap in kruiwagens de wijk door.

Na maanden van overleg en zoeken naar een geschikte plek in het park voor een opslagplaats, was het eindelijk zo ver!

Een zeecontainer was eigenlijk de enige optie want deze moest bestand zijn tegen inbraak en vernieling.

Met de leden van de werkgroep hebben we vol bewondering staan kijken hoe deze zeecontainer werd geplaatst.

Tot op de vierkante centimeter, tussen de bossages en aan het snipperpad. Door de openslaande deuren, is dit voor ons makkelijk in en uit te ruimen!

Nu was de hardblauwe zeecontainer wel erg opvallend om te zien maar ook daar was aan gedacht….

Door graffiti-artiest Dearone Designs is deze zo bespoten dat de container nauwelijks opvalt tussen de bossages.

Sfeerbeelden

Lente

Zomer

Herfst

Winter

Natuurklusdag, workshops

Het is altijd fijn als er veel mensen komen meehelpen in de natuur.

In het najaar zijn er veel werkzaamheden te doen. De vrijwilligers helpen bij o.a. het kappen en snoeien van bomen en het aanleggen van takkenrillen.

Daarnaast is ook een leerzaam en gezellige bezigheid !

Regelmatig nodigden we scholieren van Teyler College uit om eens mee te maken wat het inhoudt om een dagje in de natuur te werken.

Wilgen snoeien, bramen en fluitenkruid in toom houden, zwerfvuil opruimen en een rondje door het park met de stadsecoloog Dik Vonk.

Daarnaast met elkaar tipis bouwen en/of voor jezelf een krans maken van wilgentenen.

Wereld Aarde dag

Rond de datum 24 april, Wereld Aarde Dag, nodigen wij scholieren of personeel van bedrijven uit om deze wilgen- schepen te maken van wilgentakken.

Een Wilgenschip is als het ware een natuurlijk waterzuiveringsstation. Deze worden voorzien van waterplanten waardoor ze ook nog eens leuk zijn om naar te kijken. een bijkomstigheid:

Vogels maken hier nesten en broeden hun eieren uit.
vanaf de Harkbrug zijn de kleine meerkoetjes in het voorjaar te bewonderen.

Flora in beeld

Fauna in beeld

Back To Top